فهرست مطالب

Journal of Research Development in Nursing and Midwifery
Volume:5 Issue: 2, 2008

  • تاریخ انتشار: 1387/07/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • قنبر روحی، حسین رحمانی، حمید آسایش، علیرضا شریعتی صفحه 1
    زمینه و هدف
    اثر بخشی یک سازمان مستلزم داشتن کارکنان شایسته و علاقه مند به شغل خود است. میل آنان موجب افزایش کوشش، برای تحقق اهداف سازمان می شود. تعهد پرستاران نیز بزرگترین منبع انسانی بیمارستانهاست که بر افزایش کیفیت خدمات تاثیر بسزایی دارد. لذا پژوهش حاضر با هدف " بررسی تعهد سازمانی پرستاران شاغل در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی گلستان سال 1387" طراحی و اجرا شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی تعهد سازمانی تعداد 750 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی گلستان به روش سرشماری مورد بررسی قرار گرفت. میزان تعهد آنان با استفاده ازپرسشنامه استاندارد می یر سنجیده شد سپس داده ها در برنامه نرم افزاریSPSS ثبت شد وبا استفاده از آمار توصیفی وآزمون ناپارامتری ضریب همبستگی اسپیرمن برای سنجش ارتباط تعهد سازمانی و سایر متغیرها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد شرکت کننده گان در طیف سنی بین 22 تا 55 سال(میانگین 4/7 6/32) بودند. واکثر آنان مؤنث (7/72درصد) و (74درصد) متاهل بودند. و 6/49 درصد از شرکت کنندگان با بیشترین فراوانی تعهد سازمانی پایین داشته و صرفا 4 درصد تعهد سازمانی خیلی بالایی داشتند و روند تعهد به سمت کاهش میل داشته اند و متغیرهای سن، نوبت کاری، اضافه کاری، نوع استخدام و محل کار (p<0/01) و متغیر تعداد فرزندان و سابقه کار (p<0/05) با تعهد سازمانی ارتباط معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    همانطور که نتایج نشان داد میزان تعهد سازمانی پرستاران متوسط و رو به پایین بود ازآنجاییکه تعهدکارکنان می تواند برکیفیت خدمات و استفاده بهینه از منابع موجود مؤثر باشد، لازم است مدیران به مؤلفه های مؤثر بر تعهد سازمانی مانند تامین امکانات رفاهی، مشارکت در تصمیم گیری، برقراری ارتباط مناسب، غنی سازی شغلی و... توجه بیشتری نمایند.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، پرستار، بیمارستان
  • ایوب صوفی زاده، مصطفی قربانی، رسول صلاحی، مرتضی منصوریان صفحه 8
    زمینه و هدف
    بروسلوز، یکی از بیماری های مشترک بین انسان و حیوان است که به صورت حاد، تحت حاد یا مزمن، عارض می شود و مصرف شیر تازه آلوده غیر پاستوریزه و فرآورده های آن یکی از متداولترین شیوه های انتقال بیماری در کشورهای آندمیک است. دیگر فرآورده های مصرفی حیوانی به صورت خام یا به خوبی پخته نشده چون جگر، گوشت و خون خام از غذاهای مصرفی متداول در برخی کشورها بوده منبع اصلی عفونت را تشکیل می دهند. از آنجا که این بیماری یکی از زئونوزهای شایع در استان گلستان است این مطالعه به منظور بررسی خصوصیات اپیدمیولوژیک بیماران مبتلا به تب مالت در شهرستان کلاله واقع در استان گلستان طی سالهای86-1382 طراحی شد.
    روش بررسی
    این مطالعه به شیوه توصیفی –تحلیلی مقطعی بر روی افراد مبتلا به تب مالت در طی سالهای1382 تا 86 اجرا شد. در این مطالعه از داده های کلیه موارد محتمل و قطعی تب مالت که از مطب ها، آزمایشگاه ها، مراکز بهداشتی درمانی جمع آوری می شد و در مرکز بهداشت شهرستان وجود داشت، با استفاده از چک لیست داده ها جمع آوری شده و وارد SPSS شد سپس با آزمون کای دو داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. مقدار P-value کمتر از5/0 به عنوان معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    تعداد کل بیماران محتمل و قطعی تب مالت گزارش شده در طی سالهای 1382 تا 86 برابر 218 نفر بوده است. بنابراین میزان بروز این بیماری در طول سالهای فوق به ترتیب برابر 2/47، 7/38، 1/20، 9/15 و 9/16 بوده است و این روند از لحاظ آماری معنی دار بود. 41 نفر از مبتلایان دامدار، 135 نفر مذکر، 88 نفر در گروه سنی 11 الی 20 سال و 126 نفر از مبتلایان تماس با دام را ذکر می نمودند. هر سه ارتباط مورد بررسی در این مطالعه (سن، جنس و تماس بادام با شغل مبتلایان به تب مالت) از لحاظ آماری معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که میزان بروز این بیماری در سالهای اخیر در استان گلستان کاهش محسوسی داشته است. همچنین این بیماری شغلی با سن و جنس و تماس با دام ارتباط معنی داری دارد.
    کلیدواژگان: تب مالت، میزان بروز، بیماری شغلی، استان گلستان
  • سمیره عابدینی، حسام الدین کمال زاده، صدیقه عابدینی، تیمور آقاملایی صفحه 16
    زمینه و هدف
    بیمارانی که در مرحله انتهایی نارسایی کلیه قرار دارند بایستی برای ادامه بقاء به طور مرتب تحت درمان با همودیالیز قرار گیرند که این امر به دلیل محدودیتهای خاص تحمیلی بر بیمار، باعث اختلال در کیفیت زندگی وی می گردد. هدف این مطالعه تعیین کیفیت زندگی این بیماران در شهر بندرعباس بوده است.
    روش بررسی
    این پژوهش توصیفی تحلیلی به صورت مقطعی در بخش همودیالیز بیمارستان شهید محمدی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان در سال 1385، اجرا شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای شامل اطلاعات دموگرافیک و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت بود که با استفاده از پرسشنامه WHOQOL-BREF تعیین گردید.
    یافته ها
    با استفاده از سرشماری، از 96 بیمار تحت درمان با همودیالیز 82 نفر در مطالعه شرکت نمودند و اطلاعات موجود در پرسشنامه پس از توضیحات لازم توسط پرسشگر به بیماران، به صورت مصاحبه تکمیل گردید. روش های آماری مورد استفاده T-Test و ANOVAبود. نتایج نشان داد که میانگین بعد سلامت فیزیکی، روانی، اجتماعی و محیطی کیفیت زندگی به ترتیب 29/26، 51/47، 38/42، 71/39 می باشد و بین سلامت روانی و وضعیت تاهل و بعد اجتماعی با وضعیت تاهل ارتباط معناداری به لحاظ آماری وجود داشت. همچنین بین بعد محیطی و وضعیت اشتغال و بین بعد سلامت فیزیکی و سطح تحصیلات ارتباط آماری معناداری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    بیماران همودیالیزی از کیفیت زندگی مطلوبی در تمام حیطه ها برخوردار نبوده اند و با توجه به شرایط ویژه درمان این بیماران به نظر می رسد توجه خاص به جنبه های سلامتی این بیماران ضروری است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، همودیالیز
  • حسین نصیری، اکرم ثناگو، لیلا جویباری صفحه 22
    زمینه و هدف
    کیفیت خدماتی که به بیماران در بیمارستان ارائه می کنند و میزان رضایت این بیماران از خدمات، نمادی از وضعیت کلی خدمات در آن بیمارستان به شمار می آید. در این میان رضایت از تغذیه علی رغم اهمیت آن به فراموشی سپرده می شود. هدف از این مطالعه تعیین رضایتمندی بیماران از وضعیت تغذیه ای مراکز آموزشی و درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی گلستان است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی مقطعی، از کلیه بخشهای داخلی جراحی مراکز درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی گلستان نمونه گیری به صورت تصادفی به عمل آمد. 1000 بیماری که سن بیشتر از 9 سال، با توان پاسخگویی باسابقه حداقل 48 ساعت بستری، وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ای بود که پیشتر روایی و پایایی آن سنجیده شده بود و حاوی 22 سوال بسته درباره چهار هدف فرعی مطالعه: " رضایتمندی از کمیت، کیفیت غذا، سرویس دهی و ترجیح غذایی" و سه سوال باز بود. داده ها را با استفاده از نرم افزار SPSS و آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل کردیم.
    یافته ها
    9/52 درصد بیماران شهری، 1/55 درصد فارس و 7/35 درصد با تحصیلات راهنمایی بودند. 2/66 درصد بیماران از کیفیت غذا کاملا راضی بودند. 6/44 درصد بیماران از مقدار غذای توزیع شده در وعده های اصلی و میان وعده رضایت کامل داشتند. 3/40 درصد از سرویس تغذیه رضایت کامل داشتند. تنها 2/14 درصد بیماران امکان ترجیح غذایی در بیمارستان را رضایت بخش می دانستند. در پاسخ به سوالات باز وجه مشترک ترجیح غذایی همه بیماران برای ناهار "گوشتی بودن، مقوی بودن" غذاهاست. "عدم استفاده از غذاهای خشک" برای ناهار و غذاهای"چرب و سرخ کرده، شور" برای شام فراوان ترین موارد ذکر شده می باشد. فراوانترین پیشنهاد "اهمیت بیشتر بدهند" بوده است.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که تغذیه یک بعد بسیار مهم در سلامت و بهبودی بیمار به شمار می آید توجه به نقطه نظرات بیماران اهمیت زیادی در ارتقاء کیفیت غذا دارد.
    کلیدواژگان: بیمار بستری، رضایتمندی، تغذیه
  • آسیه مبارکی، فاطمه محبوبی، زینب محبی صفحه 29
    زمینه و هدف
    سرطان دهانه رحم یکی از سرطانهای شایع دستگاه تناسلی و دومین سرطان شایع در زنان است، سالانه حدود نیم میلیون زن مبتلا به سرطان مهاجم دهانه رحم در سراسر جهان تشخیص داده می شود، 25 درصد علت مرگ زنان تومورهای بدخیم بوده که 18% آنها در اثر سرطان دهانه رحم می باشد و در ایران شیوع آن 64/6% است. یافته های پژوهش های مختلف نشان می دهند هدف از انجام این پژوهش تعیین آگاهی، نگرش و عملکرد زنان شاغل بیمارستانهای شهر یاسوج در زمینه تست پاپ اسمیر می باشد.
    روش بررسی
    این یک مطالعه توصیفی می باشد که نمونه پژوهش را کلیه زنان شاغل متاهل در بیمارستانهای شهر یاسوج که جمعا 60 نفر بودند تشکیل داده است. جمع آوری اطلاعات به روش تمام سرشماری آسان با استفاده از پرسشنامه چهار قسمتی انجام گردید. روایی پرسشنامه با استفاده از روایی محتوایی و پایایی آن بوسیله روش باز آزمون مورد تائید قرار گرفت. تجزیه وتحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS و با استفاده از شاخصهای آماری پراکندگی، ضریب همبستگی وآزمون تی صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 3/53 درصد زنان مورد پژوهش در رده سنی 30-24 سال قرار داشتند. 7/61دارای تحصیلات لیسانس و 3/48 درصد پرستار بودند. 3/48 درصد سابقه حاملگی نداشته اند و بیشترین منبع اطلاعات در زمینه پاپ اسمیر در7/66 درصد موارد دوران دانشگاه بوده است. 76/76 درصد از آگاهی خوب و عالی برخوردار بودند ودر راستای نگرش نسبت به انجام آزمایش پاپ اسمیر 76/84 درصد واحدها دارای نگرش مثبت بودند در صورتیکه 3/63 درصد زنان مورد بررسی اصلا پاپ اسمیر انجام نداده بودند و70 درصد از آنان همه زنان را به انجام پاپ اسمیر توصیه نمودند. ارتباطی بین سن وانجام پاپ اسمیر وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    اکثریت زنان از آگاهی خوب و نگرش مثبت نسبت به انجام آزمایش پاپ اسمیر برخوردار بودند ولی عملکرد ضعیفی داشتند در ضمن اکثریت آزمایش پاپ اسمیر انجام نداده و بطور مرتب جهت انجام پاپ اسمیراقدام نکرده بودند. لذا براساس یافته های این مطالعه و مقایسه آن با مطالعات دیگر ضرورت توصیه پزشکان نسبت به انجام پاپ اسمیر به عنوان ابزار مناسبی برای غربالگری، اطلاع رسانی جامعه از طریق رسانه های جمعی و تاکید بر اینکه با نداشتن علائم بیماری پاپ اسمیر انجام دهند پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، پرسنل درمانی، پاپ اسمیر
  • نرجس سادات برقعی، سید عابدین حسینی، محمدرضا ربیعی صفحه 36
    زمینه و هدف
    از شاخصهای مهم ارزیابی در دانشکده ها، بررسی وضعیت تحصیلی دانشجویان است و یکی از نکات قابل توجه درخصوص وضعیت تحصیلی دانشجویان، مشکلات آموزشی آنها در طی سنوات تحصیلی می باشد که عوامل مختلفی در بروز این مشکلات نقش دارند با توجه به لزوم شناسایی عمیق تر این مشکل و برنامه ریزی برای رفع آن، مطالعه حاضر با بررسی وضعیت روند تحصیلی در فارغ التحصیلان پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی بویه گرگان اجرا گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه تحلیلی گذشته نگر از نوع همبستگی است و روش نمونه گیری سرشماری بود وپرونده کلیه فارغ التحصیلان پرستاری و مامایی که از سال 1370 به بعد که در مقطع کارشناسی دوره روزانه از دانشکده پرستاری ومامایی بویه فارغ التحصیل شده اند که 387 نفر بودند، مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت. پس از تهیه چک لیست، همکاران طرح با مراجعه به بایگانی دانشکده و استخراج اطلاعات از کامپیوتر آموزش دانشکده و استخراج برخی اطلاعات از بایگانی معاونت آموزرشی دانشگاه، چک لیست را تکمیل نموده، سپس اطلاعات را وارد نرم افزار آماری SPSS کرده وبا آزمونهای آماری، آنالیز واریانس، کای دو و تی مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند و p کمتر از 5 0/0معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بیشترین میزان مشروطی در ترم اول بود و در ترم 7و8 بیشترین میزان معدل بالای 17 وجود داشته است درخصوص سهمیه های ورودی دانشجویان، نا مطلوبترین وضعیت در دو سهمیه شاهد و رزمنده مشاهده شد در مقایسه وضعیت میانگین معدل کل دانشجویان در سالهای متوالی نشانگر روند صعودی معدل در سالهای تحصیلی بجز افت از سال 71 به 72 را نشان می دهد و بیشترین میزان در سال 78 بوده است و ارتباط آماری معنی داری بین میانگین معدل و تعداد مشروطی وجود داشت و با کاهش معدل تعداد مشروطی و میزان واحد ارائه شده به صورت معرفی به استاد و تعداد واحدهای حذف شده و نیز تعداد ترمهای گذرانیده افزایش نشان می داد. ضمنا دانشجویان دختر و مجرد و شهری ها و دانشجویان کم سن و دانشجویان ورودی بهمن و مامایی ها وضعیت روند تحصیلی مطلوبتری داشته اند(p<0.05).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این تحقیق می توان گفت برای دانشجویان ترم اول، سهمیه شاهد و رزمنده و افزایش انگیزه دانشجویان پرستاری اقدامات لازم باید انجام گیرد.
    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، عوامل مؤثر
  • شهره سیام صفحه 45
    زمینه و هدف
    عفونت با ویروس هپاتیتB یک مشکل عمده بهداشتی است. در کشور ما به طور متوسط 3 درصد افراد حامل این ویروس هستند. این مطالعه با هدف تعیین سطح آگاهی دانشجویان دانشگاه های شهر رشت از راه های سرایت و پیشگیری از هپاتیت B در سال 86 انجام شد.
    روش بررسی
    این تحقیق یک مطالعه توصیفی تحلیلی مقطعی که نمونه گیری به صورت تصادفی از میان دانشجویان دانشگاه های مختلف شهر رشت (دولتی، آزاد، علمی کاربردی، پیام نور)، 800 نفر صورت گرفت. ابزار گردآوری پرسشنامه بوده و آزمون های آماری کای اسکوئر برای تجزیه و تحلیل نتایج استفاده شد.
    یافته ها
    میزان آگاهی بر مبنای اطلاع از علائم بیماری و راه های ابتلاء و انتقال و پیشگیری از آن مشخص گردید. از کل افراد مورد مطالعه 87/58 % آگاهی کم، 27% آگاهی متوسط، 13/14% آگاهی زیاد درباره بیماری هپاتیتB داشتند،میزان آگاهی دانشجویان دختر نسبت به دانشجویان پسر بیشتر بود. 89 درصد از افراد مورد مطالعه، آموزش در زمینه بیماری هپاتیتB را برای افراد لازم و ضروری می دانند و بیشتر آنها (99/33%) بهترین راه کسب اطلاع در این زمینه را از طریق رادیو و تلویزیون می دانند.
    نتیجه گیری
    باتوجه به میزان پایین آگاهی دانشجویان در مورد بیماری مورد نظر، آموزش برای شناخت و آگاهی بیشتر راه های انتقال و پیشگیری از این بیماری برای کاهش ابتلا توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: آگاهی، هپاتیت B، راه های انتقال و پیشگیری، دانشجویان
  • مهلا تاجیک، مرضیه رجبی، روح الله خدام عباسی، اکرم ثناگو صفحه 51
    زمینه و هدف
    نمک اصلی ترین منبع سدیم در برنامه غذایی ما می باشد. نمک طعام از مواد ضروری در رژیم غذایی است و در طبیعت به فراوانی یافت می شود. این ماده در صنایع غذایی برای مقاصد مختلف مانند طعم دهندگی، خاصیت نگهداری، فرآیندهای جداسازی، کنترل تخمیر، بهبود رنگ و بافت محصول و به عنوان حامل افزودنی و غیره به کار می رود. این مطالعه با هدف تعیین میزان درصد نمک موجود در فرآورده های غذایی به روش ولهارد و مور و مقایسه نتایج بدست آمده طی سالهای 1382-1387 انجام شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی گذشته نگر، می باشد. کلیه آزمایشات انجام شده برای تعیین میزان نمک موجود در چهار نوع فرآورده غذایی: سوسیس و کالباس، کنسرو، پفک و دوغ می باشد. مجموعا تعداد 328 نمونه مورد بررسی قرار گرفته است. 168 نمونه انواع سوسیس و کالباس، 42 نمونه انواع کنسرو، 21 نمونه کنسرو رب گوجه فرنگی، 60 نمونه پفک و 37 نمونه دوغ پاستوریزه تولید شده در واحد های تحت پوشش اداره کل استاندارد استان سمنان، که بین سالهای مذکور مورد آزمون قرار گرفته اند، نمونه های مورد مطالعه را تشکیل می دهند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میزان درصد نمک این محصولات تقریبا مطابق با حد مجاز استاندارد مربوطه می باشد. به عبارتی میانگین نمک، انواع سوسیس و کالباس 22/98% در حد استاندارد، نمک ذرت بلغور شده 90% حد استاندارد و رب گوجه فرنگی و انواع کنسرو 18% مطابق استاندارد و دوغ 6/94% مطابق استاندارد بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به استفاده روزانه قابل ملاحظه مردم از فرآورده های غذایی صنعتی و تاثیر آن بر سلامت جامعه، کنترل کیفی این فرآورده ها با توجه به حد مجاز استانداردهای ملی مربوطه، به ویژه اندازه گیری میزان درصد نمک این فرآورده ها با در نظر گرفتن دریافت نسبتا بالای نمک طعام وارتباط آن با بیماری هایی چون فشار خون و بیماری های قلبی عروقی، حائز اهمیت بسیاری می باشد.
    کلیدواژگان: نمک، فرآورده های غذایی، سمنان، استاندارد
  • سمیه صرافی خیرآباد، لیلا جویباری صفحه 58
    زمینه و هدف
    ونتیلاسیون مایع، پرشدن ریه ها به طور کامل یا نسبی با مایع پرفلورکربن است. این امر منجر به تعامل هوا-مایع و کاهش کشش سطحی در ریه های دچار کمبود سورفکتانت می شود. هدف از این مقاله بررسی ونتیلاسیون مایع در درمان نارسایی حاد تنفسی در نوزادان است.
    روش بررسی
    در این مروری بر متون، مقالات اندکس شده در Pubmed بررسی شدند. برای جستجوی مقالات از کلید واژه liquid ventilation استفاده شد. مقالات با قرار گرفتن کلمه جستجو در عنوان و گروه سنی صفر تا 28 روز اول تولد محدود شدند. در مجموع 95 مقاله یافت شد.
    یافته ها
    مقالات حاکی از آن است که "ونتیلاسیون مایع" می تواند برای آن دسته از نوزادانی که به دلیل نارسی یا بیماری و پیامدهای آن، درمان رایج برایشان مناسب نمی باشد، استفاده گردد. تهویه مرطوب نسبت به سایر تکنولوژی ها مانند جایگزینی با سورفکتانت، برتری اساسی دارد. ریه پر شده با مایع حتی با وجود کمبود سورفکتانت افزایش پذیرش نشان می دهد. ریه ای که به طور یکنواخت از مایع پر شده باشد موجب کاهش تنشن سطحی می شود و در نتیجه نیاز به فشار برای باز شدن و آسیب ناشی از فشار در نوزادان نارس و بیمار کاهش می یابد. جذاب ترین جنبه ونتیلاسیون مایع ایمنی نسبی آن حتی برای نوزادان نارس و بدحال است ضمن اینکه عوارضی مانند هموراژی درون بطنی یا عفونت نوزادی نیز گزارش نشده است.
    نتیجه گیری
    مطالعات بالینی مؤید مفید بودن تهویه مرطوب در نوزادان و کودکان و حتی بزرگسالان است لذا آشنایی کادر درمانی مراقبتی با این رویکرد ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: ونتیلاسیون مایع، نوزادان، درمانهای جدید